
Куркумін
Куркума, в середньовічній Європі індійський шафран - це жовтуватий порошок, який отримують з клубнів кореневища рослин. Спеція з дуже сильним ароматом і гіркуватим смаком схожа на корінь імбиру.

Перш за все, спеція використовується як приправа. Однак, вона також є одним з найбільш корисних і відомих лікарських рослин. Протягом тисячоліть куркума використовується в індійській аюрведичній і китайській традиційній медицині. Але, на Заході ця рослина довго ігнорували до 1970-их років. Тоді дослідження підтвердили сильну протизапальну, противірусну, болезаспокійливу, антимікробну і протиракову дію.

На сьогоднішній день куркума є одним з найбільш вивчених антиоксидантних лікарських рослин в світі. Куркумін є активний інгредієнт куркуми та є потужним антиоксидантом, який бореться з пошкоджуючими клітини вільними радикалами в тілі. Зміцнює імунну систему саме завдяки високому вмісту антиоксидантів. Куркумін заміщає гідроксильні радикали, які вважаються найбільш реактивними з усіх антиоксидантів. Це покращує опірність клітин інфекцій і злоякісних пухлин.У ній величезна кількість вітаміну С, Е і К. Як відомо, вітамін К має виражену кровозгортувальну дію, будучи важливим вітаміном для серцево-судинної системи. Також, вітамін К - стимулятор найважливішого антиоксиданту в тілі - амінокислоти глутатіону.

Гарбузове насіння

Гарбузове насіння - це поживні електростанції в крихітній оболонці, з широким спектром поживних речовин, від магнію і марганцю до міді, цинку і білка. Крім того, в них міститься широкий спектр корисних рослинних сполук - фітостероли і антиоксиданти, що полюють за вільними радикалами. З огляду на те, що в цьому насінні міститься багато клітковини, вони можуть збільшити споживання вами клітковини, допомагаючи досягти ідеального кількості.
У чверті склянки гарбузового насіння міститься майже половина рекомендованого добової кількості магнію, який бере участь в широкому діапазоні життєво важливих фізіологічних функцій, в тому числі, створення АТФ (аденозинтрифосфату, молекул енергії вашого тіла), синтезі РНК і ДНК, наповненні серця, правильному формуванні кісток і зубів, розслабленні кровоносних судин, а також правильному функціонуванні кишечника.

Гарбузове насіння - багате джерело цинку (в 30 г міститься більше 2 мг цього корисного мінералу). Цинк має важливе значення для організму з багатьох причин: він підтримує здоровий імунітет, зростання і ділення клітин, сон, настрій, відчуття смаку і запаху, здоров'я очей і шкіри, регуляцію інсуліну і чоловічу статеву функцію.
Багато хто відчуває дефіцит цинку внаслідок збіднених мінералами грунтів, дії лікарських препаратів, рослинного раціону харчування або раціону з високим вмістом зернових. Дефіцит цинку пов'язаний з частими застудами та грипом, хронічною втомою, депресією, акне, низькою масою тіла у новонароджених, а також труднощами навчання і поганою успішністю в школі у дітей.

Сирі горіхи та насіння, в тому числі, гарбузове насіння - одні з кращих джерел омега-3 жирів рослинного походження.
Гарбузове насіння - багате джерело триптофану, амінокислоти (будівельний блок для білка), яка в організмі перетворюється в серотонін, а він, у свою чергу, перетворюється в мелатонін, «гормон сну». З'їсти гарбузового насіння за кілька годин до сну, разом з вуглеводами, наприклад, з невеликим скибочкою фрукта, може бути особливо корисно, щоб забезпечити організм триптофаном, необхідним для вироблення мелатоніну і серотоніну, які допоможуть виспатися вночі.

Брокколі

Брокколі - близька родичка брюссельської, білокачанної та цвітної капусти - мабуть, найбільше відома своїми хемозахисними властивостями.

Це прекрасне джерело фітонутрієнтів глюкозинолатів, флавоноїдів та інших зміцнюючих здоров'я антиоксидантних і протиракових з'єднань.
Одним із з'єднань в брокколі, відомим своїм протиракову дію, є сульфорафан - натуральна органічна сірка.

Дослідження показали, що сульфорафан підтримує нормальну функцію і ділення клітин, викликаючи одночасно апоптоз (запрограмовану загибель) клітин раку кишечника, передміхурової залози, грудей, раку легенів, викликаного тютюнопалінням, а також зменшуючи число ракових пухлин печінки у мишей.
Три порції брокколі в тиждень можуть знизити ризик раку простати більш ніж на 60%.

У ряді досліджень підкреслювалося також її благотворний вплив на ожиріння, діабет 2-го типу і неалкогольну жирову хворобу печінки.

А зараз дослідники виявили ще одну важливу корисну властивість цього овоча сімейства хрестоцвітних: здоровий кишківник. По суті, дослідники вважають, що брокколі може бути дуже корисною при лікуванні колітів та підвищеної кишкової проникності.

Ключовий компонент здорового кишечника - хороша бар'єрна функція, що запобігає потраплянню в кровотік частинок з шлунково-кишкового тракту. Рецептори, розташовані у внутрішній оболонці стінки кишечника - арил-вуглеводневі рецептори - грають життєво важливу роль в підтримці правильної функції цього бар'єру. Одна з їх головних завдань полягає в тому, щоб ініціювати реакцію при виявленні токсинів. Брокколі та інші овочі сімейства хрестоцвітих містять глюкозінолатні з'єднання, які в процесі травлення в шлунку розщеплюються на ІКЗ і інші побічні продукти. Пов'язуючи і активуючи АУР, ІКЗ допомагає поліпшити імунну функцію і баланс мікрофлори кишечника.

З'єднання сульфорафан теж пригнічує запалення, знижуючи рівень руйнуючих активних форм кисню на 73%. Сульфорафан, крім того, є імунним стимулятором, тому брокколі благотворно впливає на імунну функцію декількома шляхами.

Ферментовані продукти.

Збереження здорової мікрофлори кишківника є одним з найважливіших завдань на шляху підтримки здорової імунної відповіді організму, оскільки приблизно від 70% до 80% клітин, що складають імунну систему, перебувають у нашому кишківнику. Таким чином, ферментовані продукти для кишківника - це головний каталізатор потужного захисту від більшості хвороб.

Ферментовані продукти також отримують визнання в якості важливого протиракового доповнення. Доведено, що корисні бактерії в ферментованих продуктах особливо ефективно пригнічують рак товстої кишки, але також здатні перешкоджати раку молочної залози, печінки, тонкого кишечника та інших органів. Наприклад, бутират - коротколанцюгові жирні кислоти, які утворюються, коли мікроби ферментують харчові волокна в кишечнику, як встановлено, викликає запрограмовану загибель клітин раку товстої кишки, а кисломолочні продукти здатні знизити ризик раку сечового міхура.
Квашена капуста, солоні огірки, кефір, чайний гриб - ці знайомі нам з дитинства продукти, варто включати в свій щоденний раціон.

Часник

Часник є однією з кращих продуктів, які ви можете споживати на регулярній основі, що також допоможе підвищити імунітет. Це противірусний засіб і, по суті, діє як антибіотик проти грибкових інфекцій, бактерій і вірусів. Він містить більше 100 біологічно корисних хімічних речовин, які знижують рівень холестерину і знищують віруси.

Часник можна вживати у вареному або сирому вигляді, проте якщо ваш шлунок може впоратися з термічно необробленим часником, краще вживати саме його.